رنگين کمان

 رودهای شور ایران:

تعداد رودهای شور ،بویژه رودهای موقتی و فصلی در ایران ،زیاد است.بسیاری از رودها در منشا شور نیستند .ولی پس از طی مسافتی یا در قسمت سفلی ،آب آنها شور یا کاملا شور و غیر قابل استفاده می شود .همچنین آب بعضی از رودها ،در مواقع کم آبی ،نامرغوب و در مواقع پر آبی مرغوب می شود:

آجی چای در آذربایجان ،زاینده رود در اصفهان ،رود قم ،و فرقان .

آب بعضی از رودها هم ،در طول سال نامرغوب است. مانند :کشف رود در خراسان ،رود شور رفسنجان ،رود شور گلستانک ،رود شور بیرجند .


رودهای شور در ایران

تعداد رودهای شور ،بویژه رودهای موقتی و فصلی در ایران ،زیاد است.بسیاری از رودها در منشا شور نیستند .ولی پس از طی مسافتی یا در قسمت سفلی ،آب آنها شور یا کاملا شور و غیر قابل استفاده می شود .همچنین آب بعضی از رودها ،در مواقع کم آبی ،نامرغوب و در مواقع پر آبی مرغوب می شود:

آجی چای در آذربایجان ،زاینده رود در اصفهان ،رود قم ،و فرقان .

آب بعضی از رودها هم ،در طول سال نامرغوب است. مانند :کشف رود در خراسان ،رود شور رفسنجان ،رود شور گلستانک ،رود شور بیرجند .

  1. رودهای شور حوضه ی آبریز دریای خزر

-رود اترک که از کوه های هزار مسجد خراسان سرچشمه می گیرد و آب آن تا چات و مراوه شیرین است ،ولی از این جا به بعد شور می شود .علت شوری آن این است که زه آب های شور بسیاری به آن می ریزد.

-گرگان رود که سرچشمه ی آن از کوه های آلاداغ در نزدیکی بجنورد است و دشت گرگان را طی می کند و به دریای مازندران می ریزد .آب این رود ،به محض این که از کوهستان بیرون می آید ،شور می شود .عامل موثر در شوری آن ،اولا شور بودن قسمت های غرب دشت است که رودخانه از آن عبور می کند و ثانیا آب چشمه های شور ،وارد رودخانه می شود.

-رود کوچک نمک آبرود در نزدیکی تنکابن که به علت تغذیه از چشمه های معدنی در قسمت سفلی ،کیفیت آب آن نامناسب می شود .به طوری که در فصل های کم آبی ،قابل استفاده نیست.

 رودهای شور حوضه ی آبریز خلیج فارس و دریای عمان :

در این حوضه ،که رودهای پر آب کشور جریان دارد ،مقدار زیادی از آنها تحت تاثیر عامل آب وهوایی و زمین شناختی در قسمت سفلی ،کیفیت آبشان تغییر زیادی می کند .مهم ترین عامل شوری آب این حوضه ،گنبد های نمکی و رسوبات شور است که رودها پس از عبور از آن جا یا ریختن شاخه های شور به آنها ،شور می شوند.

مانند رودهای :زهره ،شاپور ،دالکی ،قره آغاج ،مندولله را می توان نام برد . آب رودهایی مانند کارون ،دز و کرخه نیز در قسمت سفلی در اثر تغذیه از زه آب های مرداب ها ،کیفیت نامرغوب پیدا می کنند.

رودهای شور حوضه ی آبریز دریاچه ارومیه (رضائیه ) :

آجی چای یا تلخه رود ،از دامنه های جنوبی سبلان در سراب ،سرچشمه می گیرد و به علت عبور از تشکیلات نمکی و گچی ،کیفیت آب آن بد و شور می شود.

رودهای شور حوضه ی آبریز دریاچه ها و باتلاق های مرکزی :

آب تمامی این رودها در قسمت علیا خوب و شیرین است ،ولی در قسمت سفلی شور و بعضی از آب ها به علت افزایش بیش از حد غلظت املاح در آنها حتی غیر قابل استفاده می شوند ،مانند رود شور که در غرب کرج جاری است و به مسیله قم می ریزد،رود شور بیرجند که به بیابان لوت می ریزد و در آن جا تشکیل معدن نمک را می دهد و خلاصه رودهایی مانند حبله رود ،قره چای ،زاینده رود ،کر ،لاله زار ،هلیل رود ،و بمپور .

رودهای شور حوضه ی کشف رود ،هامون و هیرمند :

کشف رود که از ارتفاعات بینالود و هزار مسجد سرچشمه می گیرد و در مرز ایران و ترکمنستان به هریرود می ریزد ،کیفیت آب آن در مبدا ،بسیار خوب است ،ولی در انتها یا قسمت سفلی به علت شوری زیاد ،نامناسب می شود .علت شوری این آب تاثیر عوامل اقلیمی و عبور از تشکیلات زمین شناختی شور یا ریختن شاخه های شور به آن است. آب رود هیرمند نیز در انتها به علت تبخیر شدید تغییر کیفیت می دهد.

نوشته شده در ٢۳ اسفند ۱۳۸٧ساعت ٢:٢٩ ‎ب.ظ توسط نسرین نظرات ()


Design By : Pichak